Q&A Allmänhet

Här nedan kan du se vanligt förekommande frågor om KFC.

Berätta om KFCs internationella verksamheter.

KFC är en del av Yum! Brands Inc., en börsnoterad restaurangkoncern. Bortsett från KFC äger Yum! varumärken som Pizza Hut och Taco Bell. Yum! är med ca 40 000 restauranger i över 130 länder världens ledande restaurangföretag. Klicka här för att komma till webbsidan för Yum!.

När startades den första KFC-restaurangen?

1930 startades första restaurangen. Man kan säga att Colonel Sanders var en av pionjärerna som var med och "uppfann" konceptet fast-food. Den första restaurangen öppnades i Kentucky, USA, av kocken Harland Sanders, som senare blev hedersutnämnd till Colonel (överste) av Kentuckys guvernör på grund av sitt bidrag till Kentuckys matlagningskultur.

Jag minns att det fanns en KFC-restaurang i Stockholm (Stockholm, Hötorget) i början av 80-talet. Varför försvann den?

Det stämmer. Den öppnade 1981 och låg på Sveavägen 76. Restaurangen stängdes ner eftersom de dåvarande ägarna inte levde upp till KFCs högt ställda krav. Det var också en annan tid med andra förutsättningar, och kycklingkonsumtionen i Sverige har mer än dubblerats sedan dess. Vi som nu lanserar KFC i Sverige under 2014 heter Nordic Service Partners Holding AB (noterade på NASDAQ, SmallCap) och har en långvarig tradition av att driva restaurangverksamhet i stor skala. Vi kommer att bli föremål för återkommande kontroller för att säkerställa att vi uppfyller såväl KFCs som svenska myndigheters och EUs kvalitetskrav. Den här gången är KFC här för att stanna!

När lanseras den första KFC-restaurangen i Sverige?

Det kan vi inte avslöja än! Men skriv upp dig på vårt nyhetsbrev så får du reda på när.

När kommer en KFC-restaurang till min ort?

Vi är självklart mycket intresserade av att öppna en KFC-restaurang i ditt närområde. Mer information om våra nya restauranger kommer under våren.

Jag skulle vilja jobba på en av era KFC-restauranger i Sverige.

Vi kommer att söka folk. Mer information kommer under våren!

Jag skulle vilja ställa en fråga. Var gör jag det?

Du når oss här

Kan jag få receptet på KFC-kyckling?

Det kan du tyvärr inte få! Våra kycklingmåltider är beredda enligt ett hemligt recept utvecklat av grundaren överste Sanders. Vi kan inte publicera receptet, men du kommer naturligtvis få möjlighet att smaka det på våra restauranger.

Jag har hört ett rykte om att KFC håller sitt hemliga kycklingrecept inlåst i ett valv. Stämmer det verkligen?

Hemligheten med KFC oefterhärmliga smak är och förblir en hemlighet. Mycket kan sägas: Vårt speciella recept innehåller 11 örter och kryddor och utvecklades för över 60 år sedan. Det hemliga receptet och den exakta sammansättningen av dess ingredienser är kända av endast två personer och förvaras i ett kassavalv i USA. Överdrivet? Kanske. Värt det? Absolut.

Är maten verkligen "hemlagad" i KFC-restaurangerna?

Det stämmer i huvudsak - all färsk kyckling förbereds, paneras och tillagas för hand i restaurangen.

Jag vill vara medveten om vad jag äter. Var kan jag finna näringsvärden och allergi-information?

När KFC lanseras i Sverige kommer det finnas fullständiga näringstabeller tillgängliga med komplett information om allergener. Tillsvidare kan ni hitta informationen på KFC:s brittiska hemsida. Observera att det kommer finnas vissa skillnader mellan den brittiska menyn och den som kommer att introduceras i Sverige.

Kommer det finnas vegetariska produkter på menyn?

Vi kommer undersöka möjligheten att lansera vegetariska produkter i Sverige. Om vegetariska produkter efterfrågas av våra kunder ska vi självklart försöka ordna det.

Kommer KFC erbjuda produkter som är halal?

Nej, tyvärr, inte i ett inledande skede.

Jag har hört att det finns vissa typer av friteringsolja som är ohälsosamma att använda. Berätta om detta.

Vi arbetar ständigt med att förbättra matkvaliteten utan att kompromissa med KFCs berömda smak. Sedan 2007 är alla KFC-produkter helt fria från transfetter. KFC erbjuder också gott om alternativ med grillad kyckling, såsom sallader, burgers och wraps.

Kommer KFC erbjuda hemleverans?

Nej. Våra KFC-produkter kommer endast att kunna köpas på plats i våra restauranger. Detta för att garantera att maten är färsk när du får den.

Berätta om kycklingen på KFC.

Vi använder endast kycklingkött från naturligt uppfödda kycklingar. Vår kyckling serveras alltid som klubba, vinge eller filé. Vi använder aldrig malda eller pressade former av kött i våra recept. Detta kommer du själv kunna kontrollera genom att inspektera den färdiga kycklingprodukten. Du kommer att se en riktig köttstruktur. I huvudsak alla våra kycklingrätter kommer att tillagas i restaurangen, vilket innebär att kycklingen marineras, paneras och friteras eller grillas på plats i restaurangen.

Tillsätts någonting till kycklingen som serveras?

Endast våra marinader och kryddpaneringar. Inget annat.

Varifrån köper ni er kyckling? Beskriv transportvägen för kycklingen - från kycklingfarmen till matbordet.

Eftersom vi inte har lanserat vår första restaurang än har vi ännu inte bestämt vilka leverantörer vi kommer arbeta med. Men vi kan lova att alla våra leverantörer kommer att leva upp till eller överträffa svensk och europeisk lagstiftning.

NSP är just nu i färd med att undersöka de bästa möjliga leverantörerna för KFC i Sverige. Mer info om leveranskedjan är på väg.

Hur vet ni var kycklingen kommer från och vilka transportvägar den har tagit?

Vi har processer för att spåra vår kyckling från gård till restaurang som en del av vårt kvalitetssystem. All vår kyckling kommer tilldelas en unik leverantörkod och batchnummer. Detta gör att vi kommer att kunna hålla reda på var kycklingen är ifrån. Allt för att säkerställa högsta matsäkerhet och kvalitet.

Finns det någon risk för att annan typ av kött kan säljas hos KFC istället för kyckling?

Nej, KFC använder endast hela kycklingbitar - helt benfria bröstfiléer, hela drumsticks, hela vingar, hela lår - i alla produkter. Dessa hela partier handpaneras och kryddas i restaurangen. KFC utför regelbundna kontroller för att kvalitetssäkra råvaror, produkter och processer.